donderdag 3 juni 2010

Gelderse stripmakers in Haarlem

Wat gaan de Gelderse stripmakers komend weekend zoal uitspoken tijdens de stripdagen in Haarlem?

Peter Nuyten presenteert zijn langverwachte debuutstripalbum Auguria (stand 11). Lees dit maar eens:

Eindelijk is het zover: Auguria komt begin juni uit bij uitgever Silvester in Den Bosch! In HC en geheel in kleur!

Wat is Auguria?

De korte inhoud van het 72 pagina's tellende avonturenstrip leest als volgt: "Julius Civilis, Bataafse commandant in het Rijnland, heeft een heimelijk verzonden bericht ontvangen van de inmiddels door zijn eigen troepen tot keizer uitgeroepen generaal Vespasianus. Deze wil dat Civilis een opstand veinst onder de Germaanse Rijntroepen om zo paniek te creëren in Rome. Vespasianus hoopt dat hij daarmee zijn opponent Aulus Vitellius voorgoed van de troon kan verstoten. Maar het visioen van Valeda, de Bructerische profetesse en in hoog aanzien bij alle stammen in Germanië, toont de Bataafse troepen een geheel andere uitkomst van het lot..."
Dio loopt vrijdag en zaterdag in het wild rond met een draagbare hoeveelheid koopwaar (waaronder wat Maarten van Rossem shirts.) Dio is te herkennen aan zijn hoofd.De mannen van Studio Noodweer laten hun bolletjes door de zon beschijnen in stand 67a. Jan Dirk Barreveld en René Leisink presenteren hun gloednieuwe album Amorfati.Rob Derks, Michiel van de Vijver, Maarten Gerritsen, Jordi Peters en Robby van der Meulen proberen de verkoop van het boek te bevorderen middels guitige uitspraken.

Hanco Kolk signeert bij Strips in Voorraad in stand 9a.

Gerard Leever presenteert een kakelvers Oktoknopie-album bij Uitgeverij Silvester in stand 11.Patty Klein en Jan van Haasteren presenteren Sjaak en oom George, bekend uit de KRO-gids Studio. De strip verschijnt in drie delen in luxe stofcasette bij Uitgeverij Boumaar en bevat alle strips van tien jaar Sjaak en oom George. Jan heeft voor de casette een nieuwe cover getekend.
(NB: Ik weet (nog) niet of beide stripmakers in Haarlem aanwezig zullen zijn.)Hendrik J.Vos bemant De EdelpulpShop (Stand 50) om zijn SF-boeken aan de man te brengen. Kees de Boer schuift op de zaterdag een uurtje bij hem aan om u wat van zijn prentenboeken te koop aan te bieden.

Jeroen Steehouwer en Frans Leenheer exposeren Tolstoj strips in de Philharmonie:

L. Tolstoj is beroemd door de romans Oorlog en vrede en Anna Karenina. Minder bekend zijn zijn sprookjes en volksverhalen. Deze zijn doortrokken van het leven op het Russische land van voor de revolutie. Ze worden bevolkt door hard werkende boeren, vrome pelgrims duivels en engelen. Onder de titel: ‘Waarvan leeft de mens’ publiceerde Jeroen Steehouwer een bundeling stripverhalen naar Tolstoj.

Het was het eerste deel van een serie van drie bewerkingen. ‘Waarvan leeft de mens?’ is een keuze uit zijn volksverhalen. Deel twee is een bewerking van ‘Vader Sergei’. Tolstoj’s kritische zelf analyse over zijn werkelijke drijfveren ‘goed’ te zijn. Een aangrijpend verhaal over een monnik die er achterkomt dat zijn ambitie om zedig te leven voortkomt uit superioriteitsgevoel. “De dood van Iwan Iljits’ is het afsluitende deel. Hier blijkt dat Tolstoj’s werkelijke probleem de dood is.
In de philharmonie een expositie met origineel werk uit ‘Waarvan leeft de mens’ en aandacht voor de productie van ‘Het leven van Stepan Kasatsky’, de vrije bewerking naar de novel ‘Vader Sergei’. Met oude films en foto’s wordt een beeld geschetst van Stepan’s levenspad van intimi van Tsaar Nicolaas I tot trotse monnik. De scenario schetsen van Frans Leenheer en de originele pagina’s van tekenaar Jeroen Steehouwer laten zien hoe het album ontstaat.
Tot slot (ik hoop dat ik niemand vergeten ben) wandelt Roel Venderbosch zaterdag door Haarlem, hopende dat u zo'n leuk door hem ontworpen T-shirt bij hem aanschaft.O ja, zelf ga ik zaterdag op een terras zitten. Of dat in Haarlem zal zijn? De tijd zal het leren.

Meer preciezere informatie over alle in Haarlem signerende stripmakers vind je op de Catawiki-site.

Geen opmerkingen: