vrijdag 16 april 2010

Uitreiking prijzen alcohol-cartoons op Stripbeurs

PERSBERICHT

Via een flyer en tijdens tekenlessen op school werden jongeren in de regio Stedendriehoek uitgedaagd een cartoon te maken over jongeren en alcohol. Op zaterdag 17 april reiken Gelderse striptekenaars de prijzen uit aan de 3 winnende cartooninzenders op de Stripbeurs in hotel Haarhuis in Arnhem.

De cartoonbattle is onderdeel van de jongerencampagne ‘Minder drank, Lekker fris’, over de risico’s van alcohol op jonge leeftijd, omgaan met groepsdruk en alcoholvrije alternatieven. Een cartoon is een goed middel om dit onderwerp bij jongeren luchtig te brengen. Jongeren werden met de wedstrijd uitgedaagd zelf een cartoon voor de campagne te ontwikkelen.

De cartoonwedstrijd leverde een leuk scala aan cartoons op, waarin o.a. het volgende werd uitgebeeld: steeds jonger beginnen met alcohol (baby’s met alcohol), de effecten (niet alles meer scherp zien, beroerd worden en een kater krijgen) en de vanzelfsprekendheid van alcohol (cola mag ook).

Een jury, bestaande uit de striptekenaars Kees de Boer en Mars Gremmen, de organisator van de Stripbeurs Arnhem Frans Meijer en een medewerker van GGD Gelre-IJssel, kozen uit de inzendingen de winnaars. Het prijzenpakket bestaat uit 4 entreekaartjes voor Walibi World, een Fokke en Sukke-pakket en een bol.com cadeaubon. Ook ontvangen de drie winnaars een strippakket van Mars Gremmen.

Project ‘Alcoholmatiging onder Jongeren in de Stedendriehoek’
De cartoonbattle is onderdeel van het project 'Alcoholmatiging onder Jongeren in de Stedendriehoek'. In 2008 startten acht gemeenten* het project met als doel alcoholmatiging onder jongeren. Waarom? De jeugd drinkt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol. Jongeren lopen hiermee grote risico’s. Alcoholgebruik op jonge leeftijd betekent kans op blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties en verslaving. Veel drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken in het verkeer, vernielingen en agressie op straat en onveilig vrijen. De gemeenten spannen zich samen in met politie, justitie, bureau Halt, Tactus Verslavingszorg en GGD Gelre-IJssel om het project uit te voeren. Dit alles voor een gezonde en veilige jeugd in de regio Stedendriehoek.

*Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen

Geen opmerkingen: