woensdag 20 januari 2010

Kasteel Groeneveld stript in 2010

* * * P E R S B E R I C H T * * *

Kasteel Groeneveld, buitenplaats voor stad en land, in Baarn is in 2010 veel aandacht voor 'strip' en illustratie. In het Grand Café van het kasteel is vanaf
1 maart tot en 20 september een kleine expositie van verstripte liedjes. Hanco Kolk, één van de meest prominente stripmakers van ons land, is in de maand april 'Kunstenaar in huis. Ook verschijnt vanaf volgend jaar een nieuw magazine over het verbinden van stad en land, waarin veel gebruik gemaakt zal worden van mooi illustratie- en tekenwerk.

Kasteel Groeneveld, onderdeel van het ministerie van LNV, stelt zich ten doel mensen zodanig te raken dat zij zich verantwoordelijk voelen voor landschap en platteland. Kunst in alle uitingsvormen is een belangrijk middel om dit doel te bereiken. In 2010 wordt veel gebruik gemaakt van strip en illustratie, al dan niet in combinatie met andere kunstvormen.

Buiten gaat alles voorbij
BUITEN is het thema van Kasteel Groeneveld in 2010. Het verlangen naar buiten is van alle tijden en al eeuwen bezingen dichters en liedschrijvers het 'landschap' en 'buiten zijn'. Kasteel Groeneveld heeft een aantal liedteksten uit de laatste honderd jaar voorgelegd aan tekenaars en gevraagd zich er door te laten inspireren. Het resultaat is de expositie Buiten gaat alles voorbij. Liedjes van Louis Davids tot Jeroen Zijlstra en van Toon Hermans tot Gerard van Maasakkers op beeld gezet door twaalf van de beste Nederlandse tekenaars waaronder Pieter Hogenbirk, Alice Kok, VanO, Mars Gremmen, Willem Vleeschouwer en Theo van den Boogaard. De expositie is te zien in Grand Café Groeneveld van 1 maart tot 20 september 2010.

Kunstenaar in huis
Ieder jaar nodigt Kasteel Groeneveld een kunstenaar uit om zich als kunstenaar in huis voor een maand aan Kasteel Groeneveld te verbinden. Op verzoek van Groeneveld werkt de kunstenaar in huis aan een kunstwerk dat aansluit bij het jaarthema. In april 2010 is striptekenaar en schrijver Hanco Kolk, kunstenaar in huis. Hij zal een muurbeeldverhaal maken voor de Hasselaerzaal. Op 11 april 2010 verzorgt Hanco Kolk met muzikant Spinvis een visuele muzikale voorstelling in Kasteel Groeneveld.

GRNVLD
GRNVLD is een nieuw magazine van Kasteel Groeneveld over het verbinden van stad en land. Naast prikkelende artikelen en spannende fotografie, krijgt ook illustratie een belangrijke plek in het magazine. Onder andere een aantal van de liedstrips van de expositie Buiten gaat alles voorbij wordt in het kwartaalblad gepubliceerd. Jos Collignon (winnaar Inktspot prijs 2010) verzorgt cartoons voor het tijdschrift en Michiel de Jong zal een jaar lang het beeld verzorgen bij verhalen van schrijver Jaap Scholten. Illustratie en vormgeving van de culinaire rubriek MMMM. . . . . worden verzorgd door Het Bos en Pieter Boddaert neemt de infographics voor zijn rekening.

Verkipping
Tekeningen van Kees de Boer zijn nog tot 30 augustus te zien in de familietentoonstelling De Verkipping! naar een verhaal van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp.

Kijk voor meer informatie, entreeprijzen en openingstijden op www.kasteelgroeneveld.nl.

Geen opmerkingen: