vrijdag 25 september 2009

Interview: Jean-Marc van Tol en Hanco Kolk winnen de P. Hans Frankfurtherprijs!

Door KURT MORISSENS

Hanco Kolk en Jean-Marc van Tol winnen de P. Hans Frankfurtherprijs, de prijs voor bijzondere verdiensten in het stripwereldje. Een verdiende prijs - dit weekend uitgereikt tijdens de Stripdagen in Houten - die deze twee prominente stripheren heel hard verdienen. Dat zal niemand ontkennen nadat onder hun impuls er een aardverschuiving ontstond in het Hollandse striplandschap. Een prijs van € 25.000 om maar iets te vernoemen. Of een heuse stripopleiding die sinds dit schooljaar actief is. En wat te denken over de subsidies waarvan striptekenaars gebruik kunnen maken. Neen, de prijs is dubbel en dik verdiend. Daar zal iedereen het over eens zijn. Behalve... van Tol en Kolk zelf. Zo zegt Fokke & Sukke-tekenaar van Tol zelf aan Stripelmagazine: "Eigenlijk vind ik dat de prijs had moeten gaan naar Rob van Bavel, de initiator achter EPPO.". Verrassende wendingen in een interview met twee enthousiaste stripheren.

Jullie winnen de P. Hans Frankfurtherprijs, de prijs voor bijzondere verdiensten in het stripwereldje. Hoe kijken jullie daartegenop?
Hanco:
P. Hans Frankfurther is een grote naam in de stripwereld, maar helaas nog bij te weinigen bekend. Als één van de oprichters van het Stripschap in 1968 staat hij aan de wieg van de herwaardering van de strip. Bovendien heeft hij René Meulenbroek en mij een kaartje gegeven voor de Nederlandse première van Alien, in 1980. En tenslotte is hij in 1996 op te jonge leeftijd omgekomen bij een reddingspoging. Een naar hem genoemde prijs krijgen is een grote eer.
Jean-Marc: Eerlijk gezegd vind ik het raar om een prijs te krijgen voor iets dat vanuit mijn perspectief gezien niet meer dan normaal is: als je van iets houdt, dan doe je toch je best om dat in stand te houden? Hanco en ik waren altijd al zeer begaan met de strip. We hebben allebei in het verleden al heel veel initiatieven vertoond en het inschakelen van de minister was gewoon een logische volgende stap. Daar hoef je geen prijs voor te krijgen. Zeker niet zolang de projecten nog niet zijn afgerond. De mooiste prijs is dat het op den duur echt beter zal gaan met de strip.

Ok, maar jullie hebben je de afgelopen jaren fantastisch ingezet voor het Nederlandse stripwereldje. Ondertussen is er een stripopleiding, is er een stripintendant aangesteld, zullen er subsidies rondgestrooid worden aan striptekenaars en bestaat er een mooie nieuwe stripprijs. Wanneer zijn jullie daar ooit mee begonnen?
Klik hier om verder te lezen.

Geen opmerkingen: