donderdag 3 september 2009

Interview: Gerard Leever over de stopzetting van Oktoknopie!

Gerard Leever: "De schok was zeker groter geweest als de strip tien jaar geleden was stopgezet."



Door KURT MORISSENS

Tijdens onze lange vakantie - u weet het nog wel: stralende zon, lekkere cocktails, witte stranden, blauwe oceanen - kregen we ook minder leuk nieuws te horen. Jeugdstripmaker Gerard Leever stuurde het nieuws door de virtuele lucht dat zijn Oktoknopie na 24 jaar trouwe dienst niet meer in de Taptoe zou verschijnen. Triestig nieuws vonden wij en wij vroegen ons meteen ook af of dit meteen ook het absolute einde was van Oktoknopie. Dat zou toch zonde zijn zo vlak voor wat zo'n mooie viering van het zilveren jubileum van de ... euh ... vreemde inktvis had kunnen worden. En wanneer wij ons iets afvragen, kunnen we het niet laten om even ons licht te gaan opsteken bij de enige echte mens die er alles over weet. Gerard Leever over het einde (?) van Oktoknopie...

‘Oktoknopie’ stopt in het blad Taptoe. Welke reden gaf de redactie van Taptoe je mee voor deze stopzetting?
Gerard Leever:
Taptoe gaat het over een heel andere boeg gooien en ze komen met een nieuw concept. Alle bestaande strips moeten het veld ruimen. Niet alleen Oktoknopie, maar ook strips als Supersnotneus van Luc Cromheecke en Professor Oja-Aha van Roel Venderbosch. Oktoknopie is de langstlopende strip van het blad en ik - samen met mijn vrouw en inkleurster Wilma - de medewerker die het langst onafgebroken aan het blad meewerkte.

Had je dit slechte nieuws zien aankomen? Gaven ze je al de indruk of hints dat het zou stoppen?
Het ging de laatste jaren wat minder met Taptoe en zeker in deze crisistijd had ik wel het idee dat er wat donkere wolken samenpakten boven het blad en daarbij dus Oktoknopie. Het blad is alleen verkrijgbaar via de basisscholen en verschijnt alleen in de tijd dat de kinderen naar school gaan en er is dus altijd een pauze in de zomervakantie. Die pauze viel voor mij qua werk altijd van januari tot april en het was de laatste jaren in die pauze eigenlijk altijd wel wat spannend of de strip weer door zou gaan.
Het blad was trouwens al teruggeschroefd tot tien nummers per jaar waar dat er vroeger twintig waren. Oktoknopie zelf was ook gedegradeerd tot een strip binnenin waar het in de glorietijd de achterpagina bezet hield en de figuur vaak gebruikt werd op de cover, op posters, in cartoons en in de promotie van het blad. De mooiste tijd was dus eigenlijk al voorbij, al maakte ik de strip nog met veel plezier. De schok was zeker groter geweest als de strip tien jaar geleden was stopgezet. Aan de andere kant was dat toen nooit gebeurd omdat het blad toen erg goed liep en Oktoknopie de populairste strip was.

Klik hier om verder te lezen.

Geen opmerkingen: