woensdag 19 augustus 2009

Wederom Stripschappenningnominaties voor Gelderse stripmakers!

In de categorie Nederlands Jeugd is genomineerd: Suus & Sas 5: Zzzzeur Meyer, door Gerard Leever (uitgeverij Sanoma)

In de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak is genomineerd: Dirkjan 14, door Mark Retera (uitgeverij Mandarijn)

In de categorie Productie Literair is genomineerd: Wilma Leenders, voor de inkleuring van S1ngle 8: Promo, door Peter de Wit
(tekst) en Hanco Kolk (tekst en tekeningen) (uitgeverij De Harmonie)

Onze felicitaties gaan zelfs uit naar Gerard Leever...!
Hieronder het complete persbericht met de namen van alle genomineerden.

* * * P E R S B E R I C H T * * *

Bekendmaking van de nominaties voor Album van het jaar 2009

Amsterdam, 19 augustus 2009

De Stripschapjaarprijzen, ook wel de Stripschappenningen genoemd, worden sinds 1981 jaarlijks toegekend door Het Stripschap, op voordracht van een onafhankelijke commissie. De Stripschappenningen gaan naar de beste oorspronkelijk
Nederlandstalige albums in de categorieën Avontuur en Vermaak, Literair en Jeugd, en naar het beste oorspronkelijk Buitenlandse Album. De Productiejaarprijs wordt toegekend aan iemand uit de wereld van het beeldverhaal die grotendeels achter de schermen werkt.

De Stripschapjaarprijs is een bronzen penning met reliëfafbeelding van het stripfiguurtje Sjoert, destijds de mascotte van Het Stripschap. De penning is ontworpen door de in 1987 overleden striptekenaar Henk Albers.

De feestelijke uitreiking van de Stripschapjaarprijzen vindt plaats op zaterdag 26 september vanaf 16.00 uur tijdens De Stripdagen in Expo Houten in Houten bij Utrecht. Hierover ontvangt u later meer informatie.

In de categorie Nederlands Jeugd zijn genomineerd:

- Lars! 1: Lars Attacks, door Lectrr (uitgeverij Silvester)
De meester van de absurde gag werpt zich op de krantenstrip. Zijn angst voor honden vormde de inspiratiebron voor een reeks hilarische Tom & Jerry- achtige grappen waarin hond Lars veelal het lijdende voorwerp is.

- Suus & Sas 5: Zzzzeur Meyer, door Gerard Leever (uitgeverij Sanoma)
Binnen een paar jaar uitgegroeid tot één van de meest succesvolle strips uit het Tina-fonds. De kwaliteit van stripmaker pur sang Gerard Leever verloochent zich wederom niet.

- Opa laat z'n tenen zien, door Edward van de Vendel (tekst) en Floor de
Goede (tekeningen) (uitgeverij Querido)
Edward van de Vendel van Superguppie schreef een serie toegankelijke gedichten die door Floor de Goede humoristisch werden verstript en die zeer geschikt zijn om op speelse wijze kennis te maken met poëzie.

In de categorie Nederlands Avontuur en Vermaak zijn genomineerd:

- Storm 24: De bronnen van Marduk, door Martin Lodewijk (tekst) en Romano Molenaar en Jorg de Vos (tekeningen) (uitgeverij Don Lawrence Collection)
Met dit tweede album bevestigen de nieuwe tekenaars van de reeks dat zij op koers zitten en het vertrouwen van de vaste lezer niet teleurstellen.

- Dirkjan 14, door Mark Retera (uitgeverij Mandarijn)
Dirkjan en Bert hebben inmiddels een grote schare volgelingen en dat is niet vreemd, want ieder jaar is er weer een album en ieder jaar zijn ze beter.

- Arin en het volk van de hunebedbouwers 4: De heerser van Hunsow,
door Frans Le Roux (tekst) en Roelof Wijtsma (tekeningen) (uitgeverij
Edu'Actief)
Deze realistisch getekende strip over een stam van hunebedbouwers is de meest geslaagde en leesbare geschiedenisstrip van Nederland. Een aanrader voor iedereen met interesse in onze nationale historie en voor iedereen die van een spannend verhaal houdt.

In de categorie Nederlands Literair zijn genomineerd:

- Rood gras 1: Ik ben een bos en er lopen bomen door mij heen, door Rob
van Barneveld (uitgeverij Bries)
Deze bundeling van de meest absurde, grappige en poëtische strips onthult een nieuw striptalent die tot de autobiografische school van Barbara Stok gerekend kan worden, maar gelukkig 100% authentiek blijft.

- Agent Orange 3: De oorlogsjaren van prins Bernhard 1, door Mick Peet
(tekst) en Erik Varekamp (tekeningen) (uitgeverij Van Praag)
De goedgedocumenteerde biografische stripreeks over het leven van Prins Bernhard heeft de oorlogsjaren bereikt en alle remmen gaan los. Een controversieel maar fascinerend portret van de filmster-prins met James Bond-allure.

- Avonturen, avonturen, door Berend Jan Vonk (uitgeverij Catullus)
Een bundeling volstrekt originele, anekdotische verhalen die aan het eind van het boek niet alleen een onverwachte samenhang blijken te hebben, maar ook van een verrassende diepgang zijn. In een toegankelijke stijl speelt de auteur
met de verwachting van de lezer en laat hem verward maar sufgelachen achter.

In de categorie Buitenlands zijn genomineerd:

- Drie schimmen, door Cyril Pedrosa (uitgeverij Silvester)
Een poëtisch verhaal over een vader die probeert zijn zoon te beschermen dat zich laat lezen als een spannende film vol verbeelding. Deze bijzondere strip is zwierig getekend in een expressieve tekenstijl die door het weglaten van de kleur bijna nog eleganter wordt.

- Ode aan Kirihito 1: Hondenlevens, door Osamu Tezuka (uitgeverij L)
Een tijdloze manga-strip waarin Tezuka meer dan veertig jaar geleden al liet zien dat je ieder verhaal in stripvorm kunt vertellen. Een spannende zoektocht naar de oorsprong van een geheimzinnige ziekte lijkt een onderzoeksarts in het ongeluk te storten.

- Een tweede jeugd, door Pascal Rabaté (uitgeverij Oog & Blik)
Een subtiel, ontroerend en licht verhaal over de laatste fase van het leven, dat de lezer leert hoe deze fase met gratie, humor en levenslust beleefd kan worden en daardoor troost kan bieden. Deze geschiedenis over kleine levens van normale mensen vertelt daardoor een groter en universeler verhaal.

In de categorie Productie zijn genomineerd:

- Wilma Leenders, voor de inkleuring van S1ngle 8: Promo, door Peter de Wit
(tekst) en Hanco Kolk (tekst en tekeningen) (uitgeverij De Harmonie)
Sinds Wilma Leenders de dagstroken van S1ngle inkleurt, valt er nog meer te genieten. Haar verfijnde kleurgebruik draagt bij aan een sterkere karakterisering van de drie vriendinnen tegen wil en dank en vergroot de expressie van de strip.

- Rob van Bavel, voor de productie van Karl the Viking – the collection –, door
Henry Dulmer en Michael Moorcock (tekst), en Don Lawrence en anderen
(tekeningen) (uitgeverij Don Lawrence Collection)
Zeldzame verhalen, getekend door o.a. Don Lawrence, voor een klein publiek uitgegeven op een manier die een groot publiek verdient. Deze luxe editie met veel achtergrondinformatie is met veel liefde geproduceerd om ervoor te zorgen dat het werk van Don Lawrence volledig tot zijn recht komt.

- Gert Jan Pos, voor de vertaling van Bone, door Jeff Smith (uitgeverij
Silvester)
De levendige vertaling van Jeff Smiths kruising tussen Donald Duck en The Lord of the Rings zorgt ervoor dat deze moderne klassieker nergens een kinderstrip is. Bone is spannend, meeslepend én grappig, kwaliteiten die vertaler Gert Jan Pos feilloos wist te behouden.

Geen opmerkingen: