woensdag 15 oktober 2008

Eugène totaal aan de grond doet een mens schaterlachen!

Door onze Belgische vrienden van STRIPELJEE


Het gaat niet goed met Eugène. Alles verliest hij in dit vierde album (Comeback) en vooral dan zijn eer. Geen baan meer, op straat gezet door de huisbaas en - oh, de schande - hij moet uiteindelijk terug bij zijn ouders gaan inwonen. Triestig. Geestelijke vader Jan Dirk Barreveld doet zijn held - waar zijn die aanhalingstekens als je ze nodig hebt - echt wel vreselijke dingen aan en gelukkig maar voor ons want het lezen van de strip durft wel eens meer dan één keer de schaterlach opwekken. De Hyves-hype, de scheten die geluidloos komen maar des te gevaarlijker zijn, aliens die voor kikkers worden aanzien, Sinterklaas, André Hazes, Amy Winehouse; niets of niemand is veilig voor de ergernissen of pleziertjes van Barreveld. Of toch wel?

Het is alweer het vierde album van Eugène. Is er nu een verschil in vreugde om je geesteskind in de krant te zien verschijnen of in album? Blijft zo'n album belangrijk ook als je de kranten vult?
Jan Dirk Barreveld:
Ja, een groot verschil. Overigens is de strip momenteel niet meer in een krant te lezen. Wel maak ik iedere week twee stroken voor televisiegids Veronica Magazine. Zo'n blad is belangrijk omdat veel mensen het lezen, en daarnaast betalen ze je ook voor het maken van de strip. Maar als striptekenaar ben je toch ook een beetje begonnen omdat je graag albums wilde maken. Dus ja, ook dat vind ik belangrijk. Daarbij is het fijn je werk verzameld te zien in boeken. Heb je mooi alles bij elkaar!

In Vlaanderen zijn we in elk geval zeer tevreden dat deze strip ook in album te lezen is. Merk je iets van bekendheid rond Eugène van die kant van de wereld? Jazeker! In Vlaanderen verschijnen in verschillende kranten en op websites korte stukjes of recensies over een nieuw album van Eugène, in Nederland gebeurt dat eigenlijk veel minder. Waar dat aan ligt? Geen idee!

Eugène heb je het ondertussen wel heel moeilijk gemaakt: hij verliest zijn baan, wordt uit zijn huis gezet en moet bij zijn ouders intrekken. Waarom doe je hem dat aan?
Klik hier om verder te lezen.

Geen opmerkingen: