donderdag 14 augustus 2008

Evert Kwok, stripheld die niet bestaat

Door HEMMY VAN REENEN

Ligt een vrouw op de behandeltafel van de dokter, om haar heen staan allemaal fotograferende journalisten en televisieploegen, zegt de gynaecoloog: 'Tja, ik kan me voorstellen dat de persweeën voor u het vervelendste zijn van de hele bevalling'. Deze gekke situatie is een van de cartoons in het nieuwe stripboek Evert Kwok deel 2. Ontzettend flauwe grappen, maar vaak erg leuk.

Althans, voor wie er voor in de stemming is. Het tweede stripboek van het duo Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer is een bundeling van 175 cartoons. Evert Kwok heet de stripheld, maar in het boek komt geen Evert voor. Een typische Evert-Kwok-grap.

"Kwok is een verzonnen personage", vertelt tekenaar Tjarko uit Zwolle. Zijn mede-auteur woont in Zutphen, waar het tweetal een ontwerpbureau runt met de naam Studio Vuurdoorn. "Evert Kwok bestaat niet. Hij komt nergens voor in onze boeken. Hij is niet het vierde broertje van Kwik, Kwek en Kwak. Nee, waarom zouden we? Evert zou ons maar beperken in de grappen. We hebben helemaal geen stripheld nodig. In ons eerste boek staat bijvoorbeeld een tekening van een hééél smal huisje. Er staat een bord bij met de tekst 'Opvanghuis voor claustrofoben'. Bij zo'n cartoon hoort geen personage."
Klik hier om verder te lezen.

Geen opmerkingen: