zaterdag 31 maart 2007

De Wereld Rond Franquin: Jan Dirk Barreveld

Elke week stelt De Stripspeciaal-Zaak vijf vragen over Robbedoes- en Guust Flater-tekenaar André Franquin aan een aantal auteurs. Deze week wordt Jan Dirk Barreveld aan de tand gevoeld.

Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Tja, hij is om te beginnen natuurlijk een geweldig tekenaar en groot humorist. Maar wat ik vooral bewonder aan Franquin is de gave waarmee hij de lezer opzuigt in zijn universum. Zodra je zijn strips begint te lezen ga je er in op. Dat is althans mijn ervaring.


Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Klik hier om verder te lezen.

Zone 5300

Jahoe! En ook jippie! Strips in Gelderland heeft de Zone 5300 gehaald! Nog even en we voegen uit onze barst! Groeien uit onze broek! (Wat zeg ik toch allemaal?) Nou ja, het gaat goed! Of zoiets. (Snel een wijntje nu.)

Cartoon [8]

Door onze vaste medewerker KEES DE BOER

Vitesse-coach Aad de mos viert zijn 60e verjaardag. Zijn ploeg verliest elke wedstrijd, maar dat mag de pret even niet drukken.

donderdag 29 maart 2007

Stripeljee

Een tijdje terug vroeg Stripelmagazine aan een aantal tekenaars van welke reeks ze graag de geestelijke vader hadden willen zijn. Klik op de namen van onderstaande stripmakers (met een band met Gelderland) om hun reactie te kunnen lezen.
Gerard Leever
Herman Roozen
Mars Gremmen

maandag 26 maart 2007

Eric de Noorman 60 jaar [3]

De Eric de Noorman-spandoeken worden binnenkort van de muren gepeuterd en/of getrokken. Een goede reden om naar Arnhem af te reizen om voor de laatste maal nog wat foto's van de hommages te maken. De felle zon maakte het fotograferen niet makkelijk, bovendien hield mijn accu er veel te snel mee op, dus jullie moeten het met slechts vier foto's doen.


De meester zelf. (Mag daar wat mij betreft gewoon blijven hangen.)


Drie van de vijf schattige Flo'tjes.


Languit liggend op de grond met je hoofd in een kuiltje komt Gleever's spandoek nog best wel een beetje imposant over.


Deze mag onderhand wel weg.

Vorige week ontvingen alle mensen die betrokken waren bij de totstandkoming van het eerbetoon aan Eric de Noorman onderstaand boekje van Stichting Hans G. Kresse. Prachtig vormgegeven, stampvol plaatjes en lekker weglezend. Aanrader! (Nee, ik word hier niet voor betaald.) Bijgevoegd zat het Eric de Noorman-oblong-boekje De Romeinse Helm.Ter afsluiting van dit berichtje nog even een woeste Kresse-Pep-cover:

Georges & AlfredPer toeval kwam ik erachter dat Alfred Mazure (Dick Bosch) en zijn broer Georges in de mooiste en oudste stad van Nederland zijn geboren. Of ze lang in Nijmegen hebben vertoefd weet ik niet, maar ze mogen in dit lichtelijk stompzinnige blog natuurlijk niet ontbreken. In de nieuwe Stripschrift (nummer 383) staat een door Rich Thomassen geschreven, rijkelijk geïllustreerd artikel over Georges Mazure.
(Patty Klein vertelde me dat ze nog met Georges Mazure heeft samengewerkt. Misschien moet ik haar binnenkort eens aan de jas trekken om te vragen of ze daar meer over kan vertellen.)


Lambiek Comiclopedia over Alfred Mazure
Lambiek Comiclopedia over Georges Mazure

zaterdag 24 maart 2007

De Wereld Rond Franquin: Hanco Kolk

Elke week stelt De Stripspeciaal-Zaak vijf vragen over Robbedoes- en Guust Flater-tekenaar André Franquin aan een aantal auteurs. Deze week wordt Hanco Kolk aan de tand gevoeld.

Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Wat mij betreft vind ik het belangrijkste dat Franquin een dienstbare tekenaar was, die zijn brille in dienst stelde van de gag of het verhaal in plaats van ermee te pronken.


Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Klik hier om verder te lezen.

Cartoon [7]

Door onze vaste medewerker KEES DE BOER

Burgemeester Krikke bracht vorig jaar een rapport naar buiten over fraude en gesjoemel bij de politie. Zij weersprak de negatieve beeldvorming van het rapport niet, en veegde daarmee haar eigen straatje schoon.

dinsdag 20 maart 2007

Even voorstellen: Hanco Kolk


Hanco Kolk is een zeer productieve stripmaker, bekend van onder andere Gilles de Geus, Inspecteur netjes, S1ngle en Meccano. Dit jaar brengt hij maar liefst 723 nieuwe albums uit. (Vooruit, het kunnen er wat minder zijn.) Zojuist heeft hij het vierde deel van Meccano afgerond. Hanco kennende zal hij zeker een halfuur rust nemen voordat hij zich op een volgende project stort. Daar profiteer ik - ik bedoel 'wij van Strips in Gelderland' - mooi van door wat e-mailvraagjes op hem af te vuren.

Wat is je relatie met Gelderland?

Man! Ik woon al zo lang in Arnhem dat je zo langzamerhand kan vragen wat Gelderlands relatie met MIJ is. 
Ik heb Arnhem gezien toen het Sportfondsenbad nog open was. Ik heb Kung Fu films gezien in Luxor, Blondie in de Stokvishal. Ik heb het Arnhems Filmfestival meegemaakt. De opening van de Nelson Mandelabrug. Ik reed al in een trollybus toen je achterin nog mocht roken. Ik heb Studio Arnhem nog meegemaakt!


Plaatje uit Meccano 5: Fortress of love.

Meccano 4: Container: zes losse deeltjes die na de zomer ingekleurd en al in één boek worden gebundeld. Was het een zware bevalling?

Het heeft vijf jaar geduurd voordat het af was. Maar een zware bevalling zou ik het niet willen noemen; Schlager was veel zwaarder. Bij dit album heb ik van het tekenen en schrijven genoten, ook als het niet goed ging. Het plot zit geramd in elkaar, dus daar hoefde ik me geen zorgen over te maken. Het boek is nu bij de proeflezers; ik heb zelf nog een aantal twijfels die ik hen wil voorleggen en afhankelijk van die uitkomst ga ik misschien nog wat toevoegen, of iets er uit halen, of iets op een andere manier vertellen.

Dit jaar is er een aantal stripmakers uitgenodigd op het Boekenbal. Onder wie jij. Baalde Dick Matena heel erg dat hij niet de enige stripmaker was?

Ik heb Dick daar nauwelijks gezien. Wij stripmakers zaten op het schellinkje, als een mooi tableau vivant vlak onder het plafond, eigenlijk een beetje tegen de muur geplakt en je moest recht naar beneden kijken om het toneel te zien. En als je helemaal over de ballustrade boog en je nek uitrekte, dan zag je de heer Matena vlak voor het toneel zitten, in de benedenzaal, tussen de echt belangrijke schrijvers. Dus balen.. neuh. Ik denk het niet.

Heb je een handtekening aan André van Duin durven vragen?

 Moet jij eens kijken wat ik al van van Duin heb!Steekt Harry Mulisch zijn pijp echt aan of draagt hij een showbizz-pijp?

Mulisch schijnt niet meer te roken. Hij liep rond in een velours kostuumpje om zijn kleine lijf, met dat enorme hoofd er wiegend bovenop. En die glimlach he. Of is het wel een glimlach? Drie jaar geleden heb ik hem in zijn jas mogen helpen, en ik vernam van hem dat hij het heel leuk vond dat ik zijn boeken zo goed vond.De Eric de Noorman-spandoeken worden binnen niet al te lange tijd van de muren gekrabd en/of getrokken. Hoe kijk je op de hele 60 jaar Eric de Noorman-toestand terug? 'Project geslaagd' of 'Project kon beter'?

Nee, het kon niet beter. Jij bent toch ook wel zo eens per week even langs je gevel gelopen? Elke keer als ik langs het stadhuis kwam dacht ik: die Mars, die kan het toch echt wel. Als hij maar WIL.Binnenkort verschijnt S1ngle 6: Glamour. De eerste S1ngle in kleur en (vermoedelijk, ik roep maar wat) gedrukt op groter formaat. Ben je tevreden met het resultaat?

Meer dan. Afgelopen vrijdag hebben we de uitdraai zitten bewonderen. En wat kan ik zeggen. Wilma Leenders. Wilma. Leenders. WilmaLeenders.Nog een S1ngle-vraagje: in een vraaggesprekje met Stripeljee vertel je dat er ongepubliceerd materiaal in de pas verschenen S1ngle Rainbow pocket staat. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Heb je er drie afgekeurde stroken in geplet om er zeker van te zijn dat Paul Fles het boekje koopt?

Nou zeg. Waar zie je ons voor aan? Nee, niet antwoorden. In de Rainbowpocket staat uitsluitend materiaal dat nog niet in boekvorm is verschenen. Vorig jaar hebben we geen boek uitgebracht, omdat we wilden wachten op het kleurenalbum. Vandaar dat we tien maanden zwartwit-materiaal over hadden, die nu in de rainbow-pocket staan.Hoe staat het met de Hanco Kolk-website? Kunnen we iets bijzonders verwachten?

Ik denk het wel. Maar ik ben niet zo goed in het bijhouden ervan.. Er komt een mooie dwarsdoorsnede van mijn werk op te staan. Ik ben heilig van plan om elke week scans van mijn work in progress erop te zetten. 

Een tijdje terug zat je als gast in De wereld draait door. Je riep toen vanuit de tribune iets naar Mathijs van Nieuwkerk en Martin Bril. De man met de hengel drukte zijn microfoon echter te laat onder je neus waardoor ik niet kon verstaan wat je zei. Wat riep je toen?

DOE WEG DIE MICROFOON!

Heb je nog een pittig Gelders stripnieuwtje voor de lezers van Strips In Gelderland of wil je hier graag nog wat kwijt?

Aanstaande zaterdag 24 maart: Spinvis in Musis Sacrum, mensen. Mooie, nieuwe show met gastoptreden van lelijke, oude striptekenaar! Komt dat zien!


Hanco schildert, Hanco wijst en (de jarige) Hanco wordt toegezongen door het ganse Paradiso-publiek (Strips in Stereo, Spinvis, 11 maart 2006).

Links:
www.hancokolk.nl
www.meccanoonline.com
S1ngle
Lambiek Comiclopedia over Hanco Kolk
Strips in Stereo-concert op Fabchannel.com (Even van de zoekoptie gebruik maken.)
Comic House portfolio
De filmliefde van Hanco Kolk

zaterdag 17 maart 2007

De Wereld Rond Franquin: Gerard Leever

Elke week stelt De Stripspeciaal-Zaak vijf vragen over Robbedoes- en Guust Flater-tekenaar André Franquin aan een aantal auteurs. Deze week wordt de Arnhemse stripauteur Gerard Leever aan de tand gevoeld.

Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is een uniek talent en wat mij betreft een van de vijf beste striptekenaars ter wereld. Hij krijgt het voor elkaar om iemand aan het lachen te krijgen met alleen zijn tekeningen. Tekent een andere tekenaar een Guust-gag dan zou het een aardige strip zijn, maar Franquin
voegt met zijn tekeningen zoveel toe. Bovendien heeft hij geen zwakke plek. Hij kon gewoon alles!

Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?

Klik hier om verder te lezen.

Cartoon [6]

Door onze vaste medewerker KEES DE BOER

Organisator Piet Paris gebruikt Disney als inspiratie voor de Mode Biënnale. Dit valt samen met de afronding van de renovatie van het Gemeente Museum.

woensdag 14 maart 2007

Literair Bal in Arnhem [4]

Toch nog een tekeningetje om te laten zien. Patty (Klein) Scholten bleek haar portret meegesnaaid te hebben en mailde me onderstaande foto's.Exclusief! Patty Scholtens kastdeur in de eethoek!Ik heb het ding in vijf, zes minuten getekend hè. Geen wonder dat ze niet lijkt!
Natuurlijk kon ik het niet laten om de Dominomus een flinke kledder bloed uit te laten spugen. (Ik had me die heerlijk dikke, rode stift niet voor niks aangeschaft.)

dinsdag 13 maart 2007

Even voorstellen: Mark Retera


De Nijmeegse stripmaker Mark Retera tekent al jaren de grappigste strip én de grappigste karikaturen van Nederland. Die strip is natuurlijk de overbekende Dirkjan. Die karikaturen kon je jarenlang tegenkomen in mannenweekblad Panorama, en een aantal van zijn ontwerpen wandelen bijna dagelijks in digitale vorm rond door Café de Wereld in televisieprogramma De wereld draait door. Ik ondernam een barre tocht naar de studio waar Mark werkt (zéker vijf minuten wandelen in het zonnetje) om hem meedogenloos met mijn fototoestel in zijn gezicht te flitsen en vuurde eerder al wat e-mailvraagjes op hem af.

Standaardvraag 1 ('Wat is je relatie met Gelderland?') wordt in onderstaand krantenartikeltje ruimschoots beantwoord, dus die slaan we deze keer over.


De Gelderlander, zaterdag 24 februari 2007Deze maand verschijnt Kabouterleed: een speciale Dirkjan-uitgave. Een bundeling van de beste kabouterstroken neem ik aan? Of heb je er nog speciaal nieuw werk voor gemaakt?

Nee het zijn allemaal oude stroken.Het kabouterboekje verschijnt bij Uitgeverij Silvester, maar de laatste drie Dirkjan-albums heb je in eigen beheer uitgegeven. Bevalt dat goed, of heb je jezelf een hoop rompslomp en ellende op de hals gehaald? Staan er nog nieuwe Retera-uitgaven op stapel?

Het bevalt erg goed. Uitgeven zoals ik het aanpak stelt niks voor. Namelijk: de drukker bellen de vormgever bellen en de verspreider bellen, that's it.
En natuurlijk de strips tekenen. Dat is het moeilijkste, maar dat moest ik toch al.
Een echte uitgever doet natuurlijk meer, maar ik houd het simpel.

Over driekwart jaar moet Dirkjan 13 uitkomen. Daarnaast ben ik nu ECHT aan het werken aan mijn "autobiografisch" vervolg op De Foto.
Dat wil ik in oktober afhebben.Waarom heeft Mark Retera (nog steeds) geen eigen website?

Silvester is al meer dan 3 jaar bezig met die site. Eens per half jaar krijg ik te horen dat ie bijna af is.
Eerlijk gezegd interesseert het me weinig.Ik zie al jaren een leuk kinderboekje in jouw Dirkjan-tekenstijl voor me. Met die grappige, dikke kindertjes. Misschien een beetje gezellig in 3D geschilderd. Wanneer ga je dat eens maken?

Daar heb ik ook wel eens aan gedacht. Maar ik denk niet dat het er snel van komt.Doe je nog aan karikaturen tekenen? Zit je wel eens met een schetsblokje voor de buis?

In een Dirkjan-strookje dat ik zojuist gemaakt heb voor het Boekenbal figureren een aantal schrijvers.
Ik heb nog steeds wel lol in karikaturen tekenen maar dan moeten het wel eenvoudige tekeningetjes zijn.
Om uitgewerkte, gedetailleerde karikaturen geef ik niks meer. Ik vind ze vervelend om te zien en vervelend om te maken.Waarom droeg je zo'n slonzig, viezig T-shirtje toen je tijdens de finale van het concert Strips in Stereo in Paradiso het podium op kwam lopen? En wat vond Guido "bad hairday" Belcanto eigenlijk van de strip die je bij zijn liedje maakte?

Ik weet niet meer waarom ik dat shirtje droeg.
Guido vond de strip helemaal geweldig. Hij schreef me nog een brief (vulpen, gekrulde letters) waarin hij me vroeg om zijn hele oeuvre te verstrippen.In Nederland heb je als stripmaker zo'n beetje alles bereikt wat je hier als stripmaker kunt bereiken. Ga je nog pogingen ondernemen om in het buitenland door te breken of wordt het schilderijtjes pielen in een oud boerderijtje in Frankrijk?

Schilderijtjes maken in Zuid-Frankrijk lijkt me geweldig maar ik denk niet dat ik op korte termijn zou kunnen leven van mijn schilderijen.
Als ik pogingen ga doen om in het buitenland door te breken is dat vooral met de bedoeling om zonder geldzorgen de kunstenaar uit te hangen.

Heb je nog een pittig Gelders stripnieuwtje voor de lezers van Strips In Gelderland of wil je hier graag nog wat kwijt?

Gefeliciteerd met je Royaal Modaal-nominatie!Van Mark is vorige week ook een pocket van Dirkjan verschenen bij Rainbow Pockets i.v.m het thema van de boekenweek. Deze verscheen tesamen met een pocket van S1ngle, Sigmund en Scribbly.

Links:

Wekelijks nieuw Dirkjan-strookje
Lambiek Comiclopedia over Mark Retera
Making of Café de Wereld (Kort filmpje.)

maandag 12 maart 2007

Literair Bal in Arnhem [2]

Door onze hoofdredacteur MARS GREMMEN
Om de koppen van de schrijvers die vanavond op het Literair Bal in Arnhem optreden een beetje te leren kennen heb ik gisteren wat foto's na zitten pielen. Heel snel en zonder al te veel op de gelijkenissen te letten. En nu maar afwachten of ik er vanavond - als ik ze ter plekke moet natekenen - iets van bak...zaterdag 10 maart 2007

Nijmeegs Boekenfeest

De Nationale Boekenweek wordt op zaterdag 17 maart gevierd met het grote Nijmeegs Boekenfeest. Tal van beroemde schrijvers en artiesten zijn die avond te bewonderen op de drie podia van Concertgebouw de Vereeniging.

21.30 - 22.00
Cartoonist Stefan Verwey & pianist Ton Snijders
ZIET ER VERDACHT UIT
In een vrolijk half uurtje nemen zij de schrijvers- en lezerswereld op de korrel.
Klik hier om verder te lezen.

Cartoon [5]

Door onze vaste medewerker KEES DE BOER

Burgermoeder Pauline Krikke is samen met Het Gelders Orkest in Japan. Zij probeert het bedrijfsleven enthousiast te maken voor Arnhem. Dat moet ook wel, want er is een tendens dat bedrijven de Gelderse hoofdstad verlaten.

woensdag 7 maart 2007

Tekeningen over angst met een kleine letter a


De Gelderlander, dinsdag 6 maart 2007

Stefan Verwey - Ziet er verdacht uit
Toen vorig jaar de regering met veel publicitair geweld het startschot gaf voor de campagne Nederland tegen terrorisme, was dat voor Stefan Verwey de aanleiding om dit thema op ludieke wijze te behandelen. Verwey maakt zich zorgen om de recente ontwikkeling in ons land waarbij vooral alle verschillen in religie, cultuur en afkomst benadrukt worden. Niemand is meer te vertrouwen. In Ziet er verdacht uit zit veel achterdocht en onbehagen, maar altijd met een knipoog.
ISBN 978 90 6169 820 3 € 12,50

zondag 4 maart 2007

Logo


Zoals je ziet heeft Strips in Gelderland een nieuw logo. En ja, dat heb ik daar helemaal zelf geplaatst. (Met hulp van Jan B. dan, hè.) Wij van Strips in Gelderland vinden dat ontzettend knap van mij. Het logo is een hommage aan de prachtstrip Little Nemo in Slumberland. Het is de bedoeling dat het t.z.t. vervangen wordt door een nieuw ontworpen logo met veel toeters en bellen. (Vlaggen, borsten, trompetten en meer van dat moois.)

zaterdag 3 maart 2007

De Wereld Rond Franquin: Aloys Oosterwijk


Elke week stelt De Stripspeciaal-Zaak vijf vragen over Robbedoes- en Guust Flater-tekenaar André Franquin aan een aantal auteurs. Deze week wordt Aloys Oosterwijk aan de tand gevoeld.

Wat maakt van Franquin zo’n bijzonder auteur?
Franquin is absoluut uniek in zijn (zo ver en consequent doorgevoerde) tekenstijl. Zijn tekenstijl is de explosie van wat is bedacht. Hij is de ADHD'er onder de striptekenaars. Ik heb hem helaas nooit gekend of gezien.


Hoe maakte u voor het eerst kennis met Franquin of zijn albums? Wat herinnert u zich van hem? Heeft u persoonlijke contacten met hem gehad?
Klik hier om verder te lezen.

Cartoon [4]

Door onze vaste medewerker KEES DE BOER

Ondernemers op de Steenstraat gaan mogelijk actievoeren tegen de komst van een daklozen- en verslaafdenhuis. Zij vrezen dat het er met de komst van 'zware criminelen' niet gezelliger op wordt.