woensdag 20 juni 2007

Even voorstellen: Roel VenderboschBehalve vormgeven, musiceren en de vrolijke vader uithangen, houdt Roel Venderbosch zich ook alweer een jaartje of wat bezig met stripsss tekenen. Sinds kort ligt het Taptoe Zomerboek in de winkel; compleet vormgegeven door Roel, met als klap op de vuurpijl een 23 pagina's tellend Prof Oja-aha-stripverhaal. Strips in Gelderland trok deze veelzijdige jongen aan zijn krullenbol voor een luchtig
e-mailinterviewtje.

Wat is je relatie met Gelderland?

Uitstekend! Hoewel ik twee keer een omweg via Brabant gemaakt heb (geboren worden in Tilburg en studeren in Den Bosch), ben ik een ras-Gelderlander. Niet dat ik daar prat opga. Nee, dan ga ik er liever prat op dat ik uit Aalten in de Achterhoek kom. De Venderboschbloedlijn slingert daar terug tot ca. 1640. Toen bouwde een Venderbosch een molen in Sinderen, zo'n 6 kilometer van Aalten. Zoals je ziet, ondernemende mensen. In 1986 heb ik een jaartje Sociale Geografie gedaan in Nijmegen. Eigenlijk drie weken, de rest van het jaar genoot ik van Nijmegen in het algemeen.
Dat beviel zo goed dat ik er, toen ik eenmaal klaar was met de kunstakademie, ben gaan wonen.Een compleet vakantieboek vormgeven en grotendeels voltekenen: daar zul je wel een paar dagen mee bezig zijn geweest. Hoe ben je aan deze omvangrijke klus gekomen? Was het eens maar nooit weer of heb je honger naar meer?

Volgens mij heb ik al ja gezegd op de vraag of ik het boek volgend jaar weer wilde doen. Dus ik lust nog wel zo'n Zomerboek. Het is een flinke klus. Nu ik het een keer gedaan heb, weet ik tenminste waar ik aan begin. In 1998 ben ik met een stripidee naar Malmberg gestapt, omdat ik vond dat ik vóór mijn dertigste eindelijk eens striptekenaar moest worden. Vanaf 1999 teken ik prof. Oja-Aha voor de Taptoe. Toen ze doorkregen dat ik ook vormgeving deed, heb ik twee jaar de puzzelpagina's getekend en vormgegeven. Daarna een compleet puzzelboekje, illustraties, opmaak en al. Ze wisten dat ik verschillende dingen kon. Volgens mij zit er daar iemand die mijn naam roept als er vergaderd wordt. Kortom, ik voel me gewaardeerd. Wat wil een mens nog meer.

Het Zomerspeurboek is opgehangen aan één woord 'verdwenen'. Ik heb gekeken wat er allemaal uit Nederland is verdwenen. Zo kwam ik op een verdwenen tropische zee met reuzenreptielen, een verdwenen volk, een verdwenen stad, een verdwenen bos, een verdwenen eiland en een verdwenen beroep. Dat heb ik allemaal gegoten in een reis door de tijd. Mijn heilige missie was een avontuur te vertellen waarin je wordt meegezogen. Als het boek helemaal uit is heb je een avontuur beleefd, een boel onbekende geschiedenis opgeslobberd, spelletjes en puzzels gedaan, Vikingsponsboten gebouwd, en dan vergeet ik nog een heleboel. Het liefst zou ik de komende weken rond gaan kijken hoe alle kinderen het zomerboek beleven.

Hoe is Prof Oja-aha ontstaan?

In de derde klas van de lagere school was ik de schrik van meester Ronnie Wijnen. Ik was (en ben) een enorme wijsneus die wil laten merken dat ie alles denkt te weten. Echt irritant dus. Om mij in toom te houden noemde hij me 'professor'. Zo leerde ik om niet voor mijn beurt te praten. Daar krijg je natuurlijk een verwrongen psyche van. De wijsneus bleef al die jaren diep in mij verborgen. Om hem toch wat ruimte te geven kreeg ik een idee. Een soort Willem Wever in stripvorm. Kinderen stellen een vraag aan prof. Oja-Aha en IK mag antwoorden. Eindelijk mag ik het zeggen! Er kwamen hele leuke vragen binnen: 'waar komen augurken vandaan?', 'hoe worden kwallen geboren?' en nog zo'n 78 andere. Daarna ben ik zelf onderwerpen gaan uitzoeken voor de strips. De teller staat in totaal op zo'n 160 pagina's denk ik. Inderdaad, die albums van de Prof moet er snel komen! Er wordt aan gewerkt.

Heb je misschien een leuk primeurtje voor ons? Bijvoorbeeld dat jij het voor elkaar hebt gekregen om een ouwe tekenvirtuoos weer aan het striptekenen te krijgen door scenario's voor hem te gaan schrijven? (Ik noem maar wat.)

Ik heb een hele leuke primeur voor je! Ik ben samen met die ouwe tekenvirtuoos Kees de Boer een nieuwe strip aan het maken voor de Taptoe! Daar kijk je van op, zie ik. De strip gaat Gustaaf Raaf heten. Taptoe vroeg me een twee-pagina strip te maken van een figuurtje dat tot nu toe alleen in strookstripjes was verschenen. Twee verschillende strips voor hetzelfde blad leek me iets te veel van het goede. De kans was groot dat ik dan een lichte voorkeur voor een van de twee strips zou krijgen. En het zou een enorme bult werk worden, samen met dat Zomerboek voor volgend jaar.
Terwijl ik daarover hardop zat na te denken bij studio Funny Farm, luisterde een oude, bijna vergeten meester in het stripvak mee. Hij had er wel zin in, bromde hij vanachter zijn oude tekentafel. Samen zetten we de verhaaltjes op, daarna schrijf ik het scenario en dan tekent Kees de hele boel. Tot nu toe loopt het zeer gesmeerd. Vooruit, ik laat stiekem al een paar plaatjes zien. De strip staat vanaf komend schooljaar in de Taptoe.Laat eens wat los over je duistere kant. Nee, serieus! Ik zie alleen maar de altijd vriendelijke, vrolijke en opgeruimde Roel!

Mmm, ja zo kom ik wel over he? Ik leef volgens het principe 'it's nice being nice'. Dat voelt verreweg het beste. Ik krijg er energie van en het voorkomt confrontaties. Als het écht moet ga ik problemen niet uit de weg, dan ruim ik ze het liefst zo snel mogelijk op. Ik hou van onbekommerd leven, dan heb ik plek in mijn hoofd om lekker te dromen. Mijn duistere kant... mijn diepste zwartste zielenroerselen... ik moet even goed nadenken.
Spit, spit, graaf, graaf, ja ik heb wat! Ik kan alles kapot relativeren, zodat er niets meer overblijft. Wat heb het allemaal voor zin, denk ik dan. Niet echt gitzwart hè? Wacht, ik kan flink melancholisch zijn. Me wentelen in zelfmedelijden. Me beter voelen dan het plebs. Het duurt nooit lang. Hooguit een paar uurtjes. Nee, ik zal me er bij neer moeten leggen, ik ben een vriendelijke vrolijke vent.Behalve tekenaar en ontwerper ben je ook zanger en muzikant. Heb je - met al dat nageslacht dat je de laatste jaren hebt geproduceerd - nog tijd om je met muziek bezig te houden?

Daar kan ik kort over zijn: nu nauwelijks. Elke dag een paar liedjes op de acoustische gitaar als er geen kinderen liggen te slapen. Een reünie-optreden hier, een klein optredentje daar. Het komt wel weer. Ik heb plannen voor een nieuwe band, maar dat duurt nog effekes.

Je tekent ook voor nrc.next. Op welke bijdrage voor deze krant ben je het meest trots of tevreden? Mogen wij hem zien?

Ik vind het erg tof om voor een krant te tekenen. Dat wilde ik al lang. Dus daar ben ik sowieso tevreden over, dat ik voor een goede krant werk. Een krant die grote illustraties op de voorpagina zet.
Deze cover heb ik laatst getekend voor een artikel over euthanasie. Ik vind hem geslaagd. Eens kijken of ik dat over twee jaar nog vind.Heb je nog een pittig Gelders stripnieuwtje voor de lezers van Strips In Gelderland of wil je hier graag nog wat kwijt?

Laat iedereen me lastig vallen met de vraag wanneer nu eindelijk het album van Koning Sex uitkomt. En zeg dan dat ik in een interview voor Strips in Gelderland zou hebben beweerd dat ie volgend jaar op de stripdagen in Haarlem wordt gepresenteerd. Die stok moet achter de deur, ik ben het liefst een lui mens.Roel Venderbosch homepage

Geen opmerkingen: