dinsdag 20 februari 2007

Even voorstellen: Studio NoodweerVoor het derde achtereenvolgende jaar brengt Studio Noodweer een jaarverslag uit. Die jaarverslagen zijn jaloersmakend leuk en met veel liefde en plezier in elkaar gezet. (Op de Noodweer-website kun je de 2004-uitgave gratis en voor niets downloaden.) Wij van Strips in Gelderland... IK van Strips in Gelderland, eh... jullie enige echte Marsepars, sprong op zijn fiets voor een korte fotoreportage in de studio en trof daar alle vier de Noodweermannen (René Leisink, Jan-Dirk Barreveld, Michiel van de Vijver en Rob Derks) aan terwijl ze net de laatste hand legden aan hun boekwerk dat komende zaterdag (24 februari 2007) op de Stripboekenbeurs in Rijswijk gaat verschijnen.


Gelukkig was Rob op het moment dat ik met mijn fototoestel langskwam gewoon op de studio. Hij was dus niet bij de drukkerij om aldaar de drukproeven van het jaarverslag te bekijken.


Ook René was gewoon aanwezig en vierde heus geen carnaval in Limburg.


Jan-Dirk (ook aanwezig) acteert dat hij aan een strookje Eugene werkt.


Voor alle zekerheid plaatst hij de punt van zijn stift op een veilig stukje zwart.


Michiel neemt niet eens de moeite om een potlood vast te houden terwijl hij acteert dat hij druk aan het schetsen is!


Hij had die Joep-pagina allang geïnkt! Ongelooflijk dat zo'n aardige jongen zich schuldig maakt aan dit soort lezersbedrog!

De mens is lui (ik wel in ieder geval), dus het interviewtje heb ik gewoon weer per e-mail afgenomen. Rob Derks neemt het woord:

Hoi Mars,

Leuke foto's. Jammer alleen van die witte benen van René!

Ik neem de vrijheid om zonder bijzijn van de anderen de vragen te
beantwoorden:

Wat is jullie relatie met Gelderland?

Rob is officieel in Nijmegen geboren maar groeide in Brabant op. Wel verhuisde hij tijdens zijn studie naar Nijmegen en woont en werkt er nog. Michiel komt eigenlijk uit Beverwijk maar woont ook alweer vele jaren in Arnhem. Jan Dirk heeft een paar jaar in hetzelfde huis gewoond als Rob en René maar woont ondertussen in Utrecht. De enige echt Nijmegenaar is René.
Die heeft dan ook een uitgaansverbod van de gemeente Nijmegen.


Strips in Gelderland-primeur: de cover van het jaarverslag 2006!

Voor het jaarverslag 2006 hebben jullie - neem ik aan - de krenten uit de pap gevist. Welk werk heeft het boek beslist niet gehaald?

Het werk dat doorgaans het boek niet haalt is datgene waar we als tekenaars niet met plezier aan terugdenken (saaie opdrachten die soms een blok aan het been kunnen zijn). Soms zijn opdrachten wel leuk om te maken maar zijn ze inhoudelijk wel heel erg specifiek zodat ze naar onze mening niet interessant zijn voor het publiek. Strips die al door heel veel mensen zijn gelezen komen er meestal ook niet in; we laten mensen liever iets zien dat ze niet kunnen kennen. En de hele sexistische dingen laten we ook achterwege (maar daar krijgen we dan ook geen opdrachten in).

Aan welke tekenactiviteit hebben jullie in 2006 met het meeste plezier gewerkt?

Dat verschilt per tekenaar maar het komt meestal neer op de strips en illustraties waarin je het meest je eigen gang hebt kunnen gaan, waar je je spreekwoordelijke ei in kwijt kon.

Staan er nog al dan niet spectaculaire of geheimzinnige Noodweer-projecten op stapel?

Ieder heeft zo wel zijn dingen. Uit het hoofd: Jan Dirk met een nieuw album, maar da's nog geheim, Michiel ook met iets heel spannends, René komt met een nieuw stripconcept en Rob gaat weer samenwerken met een bekende Nederlander.

Hebben jullie nog een pittig Gelders stripnieuwtje voor de lezers van Strips In Gelderland of wil je hier graag nog wat kwijt?

We zijn in januari alweer gestart met de voorbereidingen van het jaarverslag 2007 en in april vieren we in besloten kring ons 6-jarig jubileum.

Hartelijk dank voor de antwoorden, de koffie en het paaseitje!

Studio Noodweer
René Leisink
Lambiek Comiclopedia over Michiel van de Vijver
Jan-Dirk Barreveld
Rob Derks

Geen opmerkingen: